​Terug naar Borneo deel II

13 september 2017

Aftellen! Vandaag vertrek ik weer voor een maand naar Borneo. Ik heb al mijn vakantiedagen bij elkaar geschraapt, mijn baas - en mijn man - lief aangekeken en mijn koffer gepakt – ook in die volgorde dit keer. Recente berichten die ik krijg vanuit Borneo dat de bosbranden weer zijn begonnen, foto’s van mensen en auto’s vast in modderstromen – niets houdt me tegen!

Lees meer

Rowena Goes Ape Amulet

5 september 2017

Midden in het regenwoud van Sulawesi werkt op dit moment een kunstenaar en natuuractivist hard aan een Rowena Goes Ape amulet. Zijn naam is Tamporok en met muziek en andere ludieke acties vraagt hij aandacht voor de vernietiging van zijn leefomgeving.

Lees meer

Een tweede oefenbos voor…

28 augustus 2017

Vorig jaar, rond deze tijd, startte de 15 jarige Maite Hannah Lideweij een inzamelactie voor jonge Orang-Oetans in Borneo. Op het jeugdjournaal hoorde zij van de kritieke situatie van de Orang-Oetan en Maite was vastbesloten iets te doen om de dieren te helpen.

Lees meer

Terug naar Borneo

21 augustus 2017

Mijn verblijf in het Sintang Orangutan Center (SOC) in Borneo dit voorjaar heeft me diep geraakt. Ik kan nog steeds niet goed omschrijven waarom. Elke plek en ieder opvangcentrum voor bedreigde wilde dieren waar ik werk of heb gewerkt, draag ik namelijk een warm hart toe. Ze hebben elk hun eigen problematiek, er wordt overal keihard gewerkt met maar een doel: het helpen van bedreigde wilde dieren. Maar Borneo was wel heel bijzonder ...

Lees meer

​Frans de Waal in…

14 augustus 2017

Chimpansees plannen vooruit, Kraaien lossen complexe puzzels op, Olifanten hebben zelfbewustzijn. "Dieren zijn slim en hebben emoties, zegt Frans de Waal. Om dat te ontdekken moet je wel slim onderzoek doen".

Lees meer

​STREET ART tegen palmolie

7 augustus 2017

Kunstenaars op het Indonesische eiland Sumatra willen op een ludieke manier het gesprek op gang brengen over de verwoestende gevolgen van de palmolie industrie. Onder de titel "Splash and Burn" - afgeleid van Slash en Burn, de techniek die gebruikt wordt om land gereed te maken voor landbouw en palmolie plantages – is er op diverse plaatsen op Sumatra street art te zien.

Lees meer

​Man redt chimpansee van…

1 augustus 2017

Ademloos heb ik naar dit filmpje gekeken. In 1990 - ja echt uit de oude doos – springt in Detroit Zoo een bezoeker over de afrastering in een dierentuin om een chimpansee van de verdrinkingsdood te redden.

Lees meer

The Guardians of Leuser

24 juli 2017

​Een prachtige en ontroerende korte film over het laatste stukje regenwoud op aarde, waar Orang-Oetans, Tijgers, Olifanten en Neushoorns samen leven in het wild: het Leuser Ecosysteem.

Lees meer

Ecosia - Bomen planten…

19 juli 2017

Ik heb in twee weken al 40 bomen geplant. Vanuit mijn luie stoel, alleen maar door Ecosia als standaard zoekmachine in te stellen in mijn browser.

Lees meer

​Speciale kaart met…

11 juli 2017

Er staat weer een mooi project op stapel, namelijk de lancering van een ansichtkaart met een portret van een chimpansee van stukjes gerecycled papier. Kunstenaar Suzanne Kruisdijk heeft die speciaal voor mij ontworpen. Wat een eer, ik kon het bijna niet geloven toen ik het ontwerp de eerste keer op Instagram voorbij zag komen!

Lees meer

Drones dragen bij aan…

5 juli 2017

Goed nieuws afgelopen week. In National Park in Congo zijn 1.000 berggorilla’s geteld, bericht Africa Geographic. Daarmee is de grootste populatie ter wereld verviervoudigd ten opzichte van 30 jaar geleden. De aantallen van deze majestueuze dieren hebben zo kunnen toenemen omdat ze niet meer het slachtoffer van stroperij zijn.

Lees meer

De Orang-Oetans in…

27 juni 2017

Lang leve Social media, want zo blijf ik op de hoogte van het wel en wee van bijna alle geredde dieren waar ik mee heb gewerkt in opvangcentra in het buitenland. Het Tasikoki Wildlife Rescue Center op Noord-Sulawesi hou ik altijd extra goed in de gaten. Het is namelijk het eerste opvangcentrum in het buitenland waar ik als vrijwillig dierverzorger aan de slag ging. En alleen al daarom zal dit centrum altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben.

Lees meer

Medicijnen uit het regenwoud

17 juni 2017

Een dag voor mijn vertrek naar het binnenland van Kalimantan, waar ik dit voorjaar werkte aan een verrijkingsproject voor geredde Orang-Oetans, slikte ik mijn eerste malariapil - ooit. Het gebied waar ik aan de slag zou gaan, is namelijk malaria-gebied. De eerste bijwerking diende zich al de eerste nacht aan: nachtmerries!

Lees meer

Zonder regenwoud geen…

12 juni 2017

Dit voorjaar werkte ik in Borneo een maand aan een project voor geredde Orang-Oetans in het Sintang Orangutan Rescue Center. Vernietiging van het regenwoud voor palmolieplantages is een van de grootste oorzaken dat de orang-oetan nu met uitsterven bedreigd wordt.

Lees meer

Klaar! Profielen van 36…

4 juni 2017

Hij staat online! De internationale website van het Sintang Orangutan Center met up-to-date informatie over het opvangcentrum voor geredde Orang-Oetans, het oefenbos, het aankomende tweede oefenbos, het vrijlatingsproject van de eerste drie Orang-Oetans in het Betung Kerihun National Park en last but not least mijn bijdrage: profielen van alle geredde Orang-Oetans.

Lees meer

Nooit uitgeleerd bij…

29 mei 2017

Ik heb er weer een taak en diploma bij. Naast verzorgen mag ik nu ook geredde Chimpansees observeren bij Stichting AAP.

Lees meer

​Regenwoud Lippenbalsem

20 mei 2017

Er ligt weer een mooi product in de winkel. Palmolie-vrije lippenbalsem gemaakt in een zero waste fabriek in Borneo. Net als de Regenwoudzeep zeep die ik vorig jaar meenam uit Borneo, is de lippenbalsem gemaakt van Tengkawang-olie. Het is zelfs gemaakt in dezelfde fabriek als de zeep.

Lees meer

Helden van de Wildernis in…

15 mei 2017

En dan staat ineens Art Rooijakkers voor je snufferd! In februari van dit jaar verbleef ik een maand in Borneo om te werken aan een verrijkingsplan voor geredde Orang-Oetans in het Sintang Orangutan Center. Een vreselijke mooie klus die 1 week werd onderbroken door de komst van een filmploeg, die samen met Art Rooijakkers filmopnamen kwamen maken voor hun AVRO/TROS programma “ Helden van de Wildernis”.

Lees meer

Film- en…

8 mei 2017

In Indonesië, Maleisie, Zuid-Amerika en andere tropische gebieden worden op grote schaal oerwouden gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Onacceptabel! Daarom nodig ik je samen met 2 andere organisaties uit voor een film- en schrijfbijeenkomst op 21 mei in Heusden Vesting. Tijdens die bijeenkomst worden een film vertoond en kan men een brief schrijven aan minister Kamp (Energie) en staatssecretaris Dijksma (Milieu) om te pleiten voor het afschaffen van het gebruik van palmolie in biobrandstoffen.

Lees meer

Verkapt: Een Studente –…

8 mei 2017

“Vertel ons verhaal aan de wereld” smeekte een dorpshoofd van een oerwouddorp in Borneo aan Janneke Bazelmans ...

Lees meer

World Press Photo 2017:…

1 mei 2017

Hij is er weer, De World Press Photo Exposition. Dit jaar is er veel aandacht voor bedreigingen waar diersoorten mee te maken hebben.

Lees meer

​Chimpansee met…

24 april 2017

Het heeft lang geduurd, maar dankzij inspanningen van dierenrechtenadvocaten begint Cecilia binnenkort aan een beter leven. Dit bericht Good News Network. De Chimpansee leeft al twee jaar alleen na de dood van twee andere chimps.

Lees meer

​Stekels in de tuin

17 april 2017

Hopen bladeren liggen er in mijn tuin. Klaar voor de opvang van egels. Ik las afgelopen najaar in de krant een noodoproep van Egelopvangcentrum ZHZ voor tuinen met slaapplekken voor geredde egels, omdat hun noodopvang overvol zat.

Lees meer

Palmolie-vrij Pasen is nu…

10 april 2017

Ik probeer mijn huishouden zoveel mogelijk palmolie-vrij te maken. Van persoonlijke verzorging tot levensmiddelen. Dat is niet altijd makkelijk, want palmolie zit bijna overal in verwerkt, maar met een beetje speurwerk kom je een heel eind.

Lees meer

Orang-Oetans zeggen meer…

5 april 2017

Kunnen Orang-Oetans praten? Ja en nee is het antwoord van Serge Wich, bijzonder hoogleraar Conservation of the Great Apes aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met anderen deed hij 13 jaar onderzoek naar hoe Orang-Oetans met elkaar praten.

Lees meer

Orang-Oetans in Borneo -…

28 maart 2017

Het had een mooi en relaxed ritje moeten zijn van Sintang in West Kalimantan, naar Tembak, een oerwouddorp 60 kilometer verderop, waar het oefenbos voor geredde Orang-Oetans is. 3, hooguit 4 uurtjes op de motor, door - volgens Googlemaps - groen gebied. De realiteit pakte echter heel anders uit.

Lees meer

Filmtip: Rise of The…

21 maart 2017

Verscholen in het Ngogo-jungle van Oeganda leeft een bijzondere groep van wel 200 Chimpansees. De grootste groep die ooit in het wild waargenomen is. Normaal bestaat een groep uit hooguit zo'n 40 tot 50 Chimpansees. De groep wordt sinds 1993 gevolgd door een aantal antropologen, die pas na een paar jaar toestemming kregen van de leider van de groep Hare om ze te volgen met hun camera’s.

Lees meer

Orang-Oetans in Borneo –…

13 maart 2017

Orang-Oetans in Borneo – Deel 2: Project verrijking - Een dag voor mijn vertrek uit het opvangcentrum voor geredde orang-oetans kwam dierenarts Vicktor naar me toe. “Misschien moet je even gaan kijken bij de verzorgers”, zei hij met een grote glimlach. “Ze zijn nu zelf verrijking in elkaar aan het timmeren voor de Orang-Oetans”. Een mooier compliment had ik niet kunnen krijgen.

Lees meer

Orang-Oetans in Borneo -…

7 maart 2017

Orang-Oetans in Borneo - Deel 1: Elastische tijd - Wat doe je als je precies 1 maand de tijd hebt om 2 projecten voor een opvangcentrum voor Orang-Oetans in Borneo te voltooien? Dan ga je na 2 volle dagen reizen bij touchdown op Sintang, West-Kalimantan direct aan de slag!

Lees meer

​Intrigerende video over…

25 januari 2017

Hoe is het mogelijk? Een wilde orang-oetan die op z’n gemak een tak doorzaagt terwijl hij dat nooit heeft geleerd. Het is de vraag die het internet bezig houdt sinds de video van de zagende orang-oetan op YouTube te zien is. De locatie waar de video is geschoten herbergt waarschijnlijk het antwoord op die vraag.

Lees meer

Verrijking orang-oetans…

18 januari 2017

Pinda’s in een grasbol, honing in een boomstam, een mierennest, kokosnoot of een puzzel waar fruit in is verstopt. Allemaal voorbeelden van verrijking die orang-oetans in rescue centers krijgen om hun natuurlijke gedrag in gevangenschap te stimuleren. Een van die opvangcentra is het Sintang Orangutan Center (SOC) op Borneo waar ik volgende maand op uitnodiging van hen ga helpen.

Lees meer

5 Documentaires die stof…

10 januari 2017

Het afgelopen jaar heb ik tenminste 5 documentaries gezien over wildlife en milieu die mij inspireerden en tot nadenken zette. Ik deel ze graag met jullie.

Lees meer

2017: The Next Chapter

3 januari 2017

14% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft burn-out klachten, las ik onlangs. En twee-derde heeft na een werkdag geen energie meer. Poehee, ik dender het nieuwe jaar vol energie in met een overvolle agenda en nieuwe uitdagingen. Heb ik dan een geheim wapen tegen stress, verveling en geleefd worden? Volgens wetenschappers is het – positieve - tegenovergestelde van een burn-out “bevlogenheid’. En zo voel ik mij, bevlogen.

Lees meer

​Egel zoekt slaapplaats

28 december 2016

“ Help! Onze egelopvang zit overvol en wij zoeken tuinen waar de egels straks kunnen overwinteren”, luidde de noodkreet van Egelopvangcentrum ZHZ in november van dit jaar. Ik kwam meteen in actie. Nu is daar niet zoveel voor nodig. Als ik een dier in nood kan helpen doe ik dat direct. Dit was een duidelijke ‘ call to action’. Ik liet direct alles uit mijn handen vallen en belde de egelopvang.

Lees meer

Rowena Goes Ape: Mijn jaar…

21 december 2016

Een overzicht in beeld van mijn belangrijkste werkzaamheden van dit jaar. Een bijzonder inspirerend jaar, waarin ik hard heb gewerkt, mooie projecten heb gedaan, veel geweldige mensen heb leren kennen en nog meer motivatie heb gekregen voor 2017!

Lees meer

​Het is feest: 1 Jaar…

13 december 2016

Op kerstavond 2015 kreeg ik een spontane reactie op mijn twitter oproep voor lege flessen en sokken voor Stichting AAP. “Hallo, wij zijn een duurzame conceptstore. Onze klanten helpen graag met inzamelen. Hoe kunnen wij je helpen?” Dit was het begin van een prachtige samenwerking met Conceptstore ShoppingPrince. We begonnen eigenlijk zonder concreet doel, maar met vele gezamenlijke interesses en raakvlakken.

Lees meer

Vrijheid voor twee Kaketoes

7 december 2016

De krenten uit de pap bij het werken in een opvangcentrum voor wilde dieren! Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik mee mocht naar Nusa Penida, een eiland voor de kust van Bali, om daar twee geredde Kleine Geelkuif Kaketoes, die al ruim een jaar in het opvangcentrum verbleven, weer vrij te laten in de natuur.

Lees meer

Chimpansee heeft een beter…

30 november 2016

In de top tien van meest intelligente dieren staat ie bovenaan. De Chimpansee. Chimpansees zijn onze naaste verwanten en hun erfelijk materiaal (DNA) verschilt slechts 2% met dat van ons. We hebben niet alleen uiterlijke overeenkomsten, maar ook vertonen we dezelfde gedragspatronen.

Lees meer

Regenwoudzeep nu ook…

23 november 2016

Met een druk op de knop lanceerde ik vorige maand de webwinkel van ShoppingPrince, een duurzame conceptstore in Den Haag. Daarmee is de 28 kilo regenwoudzeep, die ik in mijn koffertje mee nam uit Indonesië, nu ook online te koop.

Lees meer

Werken in het Chimpansee…

16 november 2016

Kun je de chimpansees ook aaien en knuffelen? Zitten ze bij jou in het verblijf als je aan het schoonmaken bent? Ik krijg hier zo vaak vragen over, dat ik jullie daar graag eens iets over te vertel, want voor mij is het beleid van Stichting AAP al zo vanzelfsprekend.

Lees meer

​Rechten voor een Chimpansee

9 november 2016

Een historisch moment. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt een chimpansee deels dezelfde rechten als een mens. Chimpansee Cecilia is een ‘niet-menselijk persoon’. Daarom heeft ze deels dezelfde rechten als de mens en is het illegaal dat ze eenzaam opgesloten zit in een Argentijnse dierentuin. Dit heeft een rechtbank in Buenos Aires deze week bepaald.

Lees meer

Kennismaking met…

2 november 2016

Een Leaf Monkey, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger in het Bali Wildlife Rescue Center. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren: je ontmoet en verzorgt dieren waar je nog nooit van hebt gehoord!

Lees meer

​Filmtip: Before the Flood

26 oktober 2016

Aanstaande zondag 30 oktober laat National Geographic in 171 landen tegelijk de nieuwe documentaire van Leonardo DiCaprio, Fisher Stevens en Martin Scorsese zien: Before The Flood. Hierin verkent DiCaprio de verwoestende gevolgen van klimaatverandering en spreekt met activisten, wetenschappers en wereldleiders op zoek naar een antwoord op de vraag: Kunnen we de ondergang van bedreigde diersoorten, ecosystemen en inheemse gemeenschappen nog voorkomen?

Lees meer

​Hoera, er is weer…

19 oktober 2016

Een maand geleden werd ik gebeld door de Haagse winkel ShoppingPrince. “ De zeep is op”, zei eigenaar Alain tegen me. “ Uitverkocht, in een paar weken”. Wauw! Ik kon het bijna niet geloven. Pas drie weken eerder lanceerde Conceptstore ShoppingPrince de regenwoudzeep, rechtstreeks uit Borneo, in de winkel.

Lees meer

Palmolie in de Nederlandse…

12 oktober 2016

Twee berichten in een maand over de verwoestende gevolgen van de palmolie industrie. In de Nederlandse media. Ik kan mijn ogen bijna niet geloven, want Nederland is nog wel de grootste afnemer van palmolie in Europa ...

Lees meer

​Bescherming voor de…

5 oktober 2016

Hoera! De enige primaat die in Europa in het wild voorkomt, de Berberaap, krijgt vanaf nu de hoogstmogelijke bescherming.

Lees meer

Next stop: Bali Wildlife…

7 september 2016

Mijn volgende grote reis staat gepland voor het voorjaar van 2017. Deze reis naar West Kalimantan, Borneo vergt een behoorlijke planning en veel tijd en die tijd heb ik dit jaar helaas niet meer. Ik ga daar namelijk een suikerfabriek, een notenfabriek en een herbebossingproject van Willie Smits bezoeken, maar ook een kijkje nemen in het opvangcentrum en het oefenbos voor jonge orang-oetans, waar ik eerder dit jaar geld voor heb ingezameld. Bij hoge uitzondering, want het centrum is normaal niet open voor bezoekers. En natuurlijk ga ik nog aan de slag in een opvangcentrum voor orang-oetans. Ik zal er een aantal binnenlandse vluchten voor moeten nemen. Een groot avontuur dus, wat ik goed moet voorbereiden. Daarom ga ik in september eerst een paar weken aan de slag in het Bali Wildlife Rescue Center, waar ik vorig jaar ook heb gewerkt. Eigenlijk kan ik ook niet anders, ik heb ze vorig jaar beloofd dat ik terug zou komen.

Lees meer

​Lancering van de…

30 augustus 2016

Waar een mooie samenwerking al niet toe kan leiden! Afgelopen zaterdag startte de verkoop van de palmolievrije regenwoudzeep in ShoppingPrince in Den Haag. Het product past perfect in het duurzame concept van de winkel: het draagt bij aan de biodiversiteit van het regenwoud, zorgt voor locale werkgelegenheid en … helpt ook de verweesde Orang-Oetans in West Kalimantan.

Lees meer

Werken in Wildlife Rescue…

23 augustus 2016

Iedereen die me kent, weet het: ik ben er niet vies van om de handen uit de mouwen te steken. Elke vrijdag als ik als vrijwilliger getraumatiseerde chimpansees verzorg bij stichting AAP en een paar keer per jaar als ik in een buitenlands opvangcentrum voor wilde dieren aan de slag ga.

Lees meer

Filmtip: The Last…

17 augustus 2016

Leonardo DiCaprio greep tijdens de laatste Oscaruitreiking de kans om te spreken over de huidige milieu- en natuurproblematiek en hij noemde het ‘Leuser Ecosystem’ in Sumatra in het bijzonder als “De laatste plaats op aarde waar Sumatraanse Orang-Oetans, Tijgers, Neushoorns en Olifanten samenleven in het Wild”. Met zijn stichting vecht hij keihard om dit gebied, wat bedreigd wordt door de allesvernietigende palmolie industrie, te beschermen.

Lees meer

Update crowdfundingsactie…

10 augustus 2016

Ontzettend bedankt alle donateurs voor jullie bijdragen eerder dit jaar waardoor er nu een nieuwe transportkooi gemaakt is om Orang-Oetans te verplaatsen bij het Sintang Orangutan Center.

Lees meer

​Zeep gemaakt van…

3 augustus 2016

Als er ooit sprake is van win-win, dan is het wel bij de productie van de olie uit de noten van de Tengkawang-boom. De olie wordt gemaakt in de Tengkawang-fabriek op Borneo waar het de Dajaks, de oorspronkelijk bewoners, weer middelen van bestaan geeft. Het geld dat de Tengkawang-olie oplevert, wordt opnieuw geïnvesteerd onder meer in herbebossing van land waar door de grootschalige palmolieplantages al het regenwoud is verdwenen.

Lees meer

Natuurlijke regenwoudzeep…

1 augustus 2016

​Zo trots! ShoppingPrince, Orangutan Rescue en Rowena Goes Ape slaan de handen ineen om regenwoudzeep te verkopen. De gehele opbrengst gaat naar het Sintang Orangutan Centre, een opvangcentrum voor verweesde jonge Orang-Oetans in West-Kalimantan (Borneo)

Lees meer

​Kennismaking met…

27 juli 2016

Een Kuifmakaak, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger in het Tasikoki Wildlife Rescue Center in Noord-Sulawesi. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren in het buitenland: je ontmoet en verzorgt dieren waar je nog nooit van hebt gehoord!

Lees meer

Bijen beschermen olifanten…

20 juli 2016

Het is bijna niet te geloven, maar een bij. Meer is er niet nodig om de olifanten in Thailand te beschermen. Deze zachtmoedige kolossen zijn namelijk doodsbang van de insecten die zo nuttig zijn voor het milieu omdat ze voor de bestuiving zorgen van bloemen en planten.

Lees meer

Filmtip: Virunga, thuis…

13 juli 2016

In het Virungagebergte in Congo leeft een van de laatste populaties wilde Berggorilla's. Leonardo DiCaprio produceerde in 2014 een indrukwekkende en aangrijpende documentaire over dit gebied, wat op de Werelderfgoedlijst staat, maar desondanks wordt bedreigd door illegale boringen van Britse oliegigant SOCO, de eindeloze conflicten in het gebied en gewapende rebellengroepen.

Lees meer

Palmolievrije…

7 juli 2016

Terwijl ik dit schrijf rijdt er een auto dwars door het regenwoud van Borneo naar een klein dorpje in West-Kalimantan om zeep te bestellen. Palmolievrije regenwoudzeep, gemaakt door de bewoners van Tembak, een dorp in het binnenland van Borneo. Het is ook de plek waar het oefenbos van de jonge geredde orang-oetans ligt, waar ik onlangs geld voor heb ingezameld.

Lees meer

Kennismaking met…

6 juli 2016

Een Tarsius, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger in het Tasikoki Wildlife Rescue Center in Noord-Sulawesi. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren in het buitenland: je ontmoet en verzorgt dieren waar je nog nooit van hebt gehoord!

Lees meer

Slapen in een Chimpansee nest

3 juli 2016

Nadat hij bijzonder uitgerust en fris wakker werd, hoog in de boomtoppen van Tanzania, was primatoloog Koichiro Zamma er van overtuigd dat hij in het meest comfortabele bed ooit geslapen had. Geen memory foam kussens of gelmatras, maar een nest, een Chimpansee nest.

Lees meer

Berengal: de beren in Laos…

29 juni 2016

​Dit voorjaar werkte ik een paar weken in Cambodja in een opvangcentrum voor beren. Gered van de berengal industrie.

Lees meer

​Italiaanse Coop schrapt…

26 juni 2016

Het Italiaanse Coop gaat 200 producten waar palmolie in is verwerkt uit de schappen halen. Dit heeft de supermarktketen aangekondigd, bericht ESM Magazine. De bekendmaking komt na de publicatie van een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) waaruit blijkt dat sommige palmolie is verontreinigd.

Lees meer

Kennismaking met…

16 juni 2016

​Een Wreathed Hornbill. Ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik in het Bali Wildlife Rescue Center aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger. En hij staat ook meteen in mijn top tien van meest favoriete dieren. Geen mensaap of beer dit keer, maar een vogel!

Lees meer

Verrijking voor de…

15 juni 2016

Vandaag een filmpje waarin je kunt zien hoe we een groep chimpansees bij Stichting AAP verrassen met een paar goed gevulde dozen.

Lees meer

App om mensapen virtueel…

12 juni 2016

Vanuit je luie stoel een virtuele reis maken naar de leefomgeving van mensapen. De trip gaat onder meer naar Gashaka Gumti National Park in Nigeria. Hoe cool is dat! Met de App van vEco kan dat.

Lees meer

Kennismaking met…

8 juni 2016

Een Babiroessa, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik aan de slag ging als vrijiwllig dierverzorger in het Tasikoki Wildlife Rescue Center in Noord-Sulawesi. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren in het buitenland: je ontmoet en verzorgt dieren waar je nog nooit van hebt gehoord!

Lees meer

​TEDx: luisteren naar…

5 juni 2016

Een overdosis aan inspiratie. Dat verwacht ik volgende week op te doen bij het Tedx evenement in Veghel. Meer dan 16 sprekers vertellen daar over onderwerpen als duurzame energie, de verspilling en de kwaliteit van ons voedsel, de inrichting van onze samenleving en last but not least is daar Willie Smits, die er vertelt over zijn herbebossingsprojecten in Indonesië.

Lees meer

​Krijgen chimpansees…

1 juni 2016

Deze maand gaat er een documentaire in première waar ik erg naar uitkijk. "Unlocking the Cage" volgt een dierenrechten advocaat in zijn strijd om de juridische muur neer te halen die dieren onderscheid van mensen. Onder andere chimpansees zouden beschermd moeten worden tegen bijvoorbeeld gevangenschap.

Lees meer

'Vakantie zit er voor mij…

29 mei 2016

Ik kan het niet meer: niksen aan het zwembad met een goed boek. Voor mij blijft het hoogstens bij een dagtripje naar een klein dorpje dat alleen is te bereiken na een hobbelende rit over een onverharde weg. Hoe dat komt? Ik ben verslaafd geworden aan vrijwilligerswerk in buitenlandse opvangcentra. Alle tijd die ik vrij kan maken, wil ik me daarvoor inzetten.

Lees meer

Afrika ontmoet Azie -…

25 mei 2016

​Elke vrijdag werk ik als vrijwillig dierverzorger in het Chimpansee Complex van Stichting AAP. Daar help ik bij de verzorging van de 42 chimpansees die daar opgevangen zijn. Sinds kort verzorgen we op het Chimpansee Complex voor het eerst ook andere mensapen dan chimpansees, namelijk twee withandgibbons! Afrika ontmoet Azie!

Lees meer

De suikerpalmfabriek van…

21 mei 2016

Tijdens mijn verblijf in het Tasikoki Wildlife Rescue in Noord Sulawesi in april 2015 maakte ik een bijzonder uitstapje naar de suikerfabriek van Willie Smits. Sinds ik een lezing van Willie bijwoonde in Nederland keek ik hier al naar uit. Zijn verhaal over de allesvernietigende palmolieplantages was verontrustend, maar de suikerpalm als duurzame alternatief daarentegen heel inspirerend.

Lees meer

Opvang zeeschildpadden in…

18 mei 2016

Als ik op Bali ben, breng ik altijd een bezoekje aan het opvangcentrum en broedplaats voor zeeschildpadden in Permuteran. Een mooi klein initiatief, waar ik – omdat ik regelmatig in Azië ben- altijd even langs ga. De dieren en de eieren worden opgekocht van lokale vissers, zodat ze niet worden verkocht aan restaurants.

Lees meer

Blijf van mijn snoep af!

11 mei 2016

Dit voorjaar heb ik in een opvangcentrum voor geredde honingberen (sunbears) en Aziatische zwarte beren (moonbears) van Free the Bears Fund in Cambodia gewerkt.

Lees meer

Even Whatsapp bellen met…

24 april 2016

“Is het geld goed aangekomen in Borneo? Wat een kabaal, wat zeg je? Oh, je wordt overvallen door een tropische regenbui?” Ik bel ‘gewoon’ via Whatsapp met Alexandra Vosmaer in Borneo. Dit voorjaar hebben wij met een crowdfundactie 750 euro opgehaald voor de Orang-Oetans van het Sintang Orangutan Center (SOC) in Borneo. En ik heb beloofd met Alexandra af te stemmen of het geld goed is aangekomen. Ik vind dat toch nog steeds heel bijzonder. Even bellen naar iemand die midden in de rimboe loopt.

Lees meer

Actie 'Red de Orang-Oetan…

16 april 2016

750 Euro hebben jullie gedoneerd aan de actie 'Red de Orang-Oetans in Borneo'. De opbrengst is zoals beloofd gegaan naar het Sintang Orangutan Center (SOC) in Borneo. Van dit geld zal in overleg met ons een nieuwe 'transportkooi' worden gemaakt waarmee geredde Orang-Oetans veilig naar het opvangcentrum kunnen worden vervoerd en later naar het bos waar ze kunnen oefenen voordat ze weer in het wild worden uitgezet.

Lees meer

Volunteer Fee: je als…

14 april 2016

Gekscherend zeg ik altijd dat ik een paar weken ga poep scheppen als ik in een buitenlands opvangcentrum voor wilde dieren vrijwilligerswerk ga doen. En dat is niet zo maar poep scheppen. Het is echt keihard werken van ‘s morgens zes tot een uur of vijf ‘s middags. Je werkt je als vrijwilliger in het zweet en daar moet je dan ook nog voor betalen, hoe zit dat?

Lees meer

Crowdfund actie voor Orang…

28 maart 2016

Met tomeloze enthousiasme zet ik me al jaren in voor het welzijn van wilde dieren en dan met name Chimpansees en Orang Oetans. En dat valt op. Daarom word ik regelmatig geïnterviewd over mijn werk dat ik doe voor mijn stichting ‘Rowena Goes Ape’. Zo ook recent door het lifestyleblog LivingYourStyle waaraan ik vertelde over de crowdfundingactie voor de Orang Oetans op Borneo. Deze crowdfunding eindigt binnenkort. Wil je me helpen helpen? Elk bedrag is welkom; hoe klein of groot ook. Klik daarvoor hier.

Lees meer

Opening Brocantecafé…

21 maart 2016

Na een eerste contact tijdens Kerst vorig jaar is een warme samenwerking ontstaan met ShoppingPrince in Den Haag. Wij delen onze passie voor duurzaamheid. Toen mij werd gevraagd hun Brocantecafé officieel te openen aarzelde ik geen moment! 20 Maart was het zover ...

Lees meer

​Van Facebook tot…

22 januari 2016

Vrijdag is mijn favoriete dag van de week, dat weet iedereen die mij volgt inmiddels wel. Dan mag ik weer naar Stichting AAP om voor de chimps te zorgen. Ze krijgen dan ook krachtvoer in plastic flessen om aan te sterken. En van die flessen gaan er redelijk wat per maand door. Omdat ik daarom steeds op zoek ben naar nieuwe voorraad postte ik een berichtje op Facebook.

Lees meer

Vier Voeters | Oog in oog…

19 november 2015

“Gefeliciteerd! Met je gedicht voor de campagne van VIER VOETERS heb je een exclusieve rondleiding in opvangcentrum voor verwaarloosde katachtige roofdieren in Friesland gewonnen”.

Lees meer

De Berberapen bij…

11 november 2015

“Heb je kleding aan die niet los zit? En je bril, tas en jas, leg die maar in ons kantoortje en loop door het midden van het gangpad, want de berberapen grijpen alles wat maar uitsteekt of loshangt!”

Lees meer

De suikerpalm fabriek van…

21 oktober 2015

Sinds kort heb ik een palmolie-fobie. Een lezing van Willie Smits vorig jaar in Nederland leerde me alles over hoe palmolie plantages tropische bossen over de hele wereld verwoesten.

Lees meer

Het Chimpansee Complex bij…

26 augustus 2015

​Aan de slag bij Stichting AAP: een goede voorbereiding is het halve werk… In het voorjaar van 2013 ging ik als vrijwillig dierverzorger aan de slag in het Chimpansee Complex van Stichting AAP. Ik voelde aan mijn klompen aan dat dat niet zomaar iets was. Ik moest me gedegen voorbereiden!

Lees meer

Meer dan 500 Facebook Likes!

26 juli 2015

Wauw de magische mijlpaal van 500 likes op Facebook bereikt! En ik heb het gevoel dat ik maar net ben begonnen. Ik word heel blij van zoveel support!!! Dank jullie wel!

Lees meer

De zonberen van Tasikoki

22 juli 2015

​Onweerstaanbaar toch, de blik in de ogen van een orang-oetan of chimpansee? We vallen massaal in katzwijm voor deze prachtige mensapen, al helemaal wanneer ze nog klein zijn. Ik begrijp het helemaal.

Lees meer

Selamat Makan (eet…

8 juli 2015

Diep In het beschermde regenwoud van Sulawesi leeft de Tarsius, ook wel spookdiertje genoemd.

Lees meer

Rowena Goes Plofkip

1 juli 2015

Exotische dieren verzorgen bij Stichting AAP en in wildlife rescue centers in het buitenland. Dat is geweldig werk waar ik me zo veel als mogelijk voor inzet, maar ook dicht bij huis leiden genoeg dieren een ellendig bestaan.

Lees meer

Mensenrechten voor…

19 juni 2015

​Chimpansees eten liever een warm prakje, chimpansees lusten wel een borrel, chimpansees zijn trendgevoelig, de wetenschappelijke onderzoeken en andere artikelen in het Algemeen Dagblad, Nu.nl, het NRC en de Volkskrant vliegen je om de oren de laatste tijd!​

Lees meer

Mijn favoriete dag van de…

10 juni 2015

​Deze maand werk ik alweer twee jaar elke vrijdag als vrijwillig dierverzorger in het Chimpansee Complex bij Stichting AAP. Een mooi moment om eens terug te kijken op een geweldige en leerzame tijd en stil te staan bij een van de beste beslissing die ik in mijn leven heb genomen.

Lees meer

Onze gegevens

West Ringdijk 52
2841LW Moordrecht
T 0182 602334
E info@rowenagoesape.nl
KvK 63009986
IBAN NL16 TRIO 0390 4173 78

Ik weet zeker dat we ook met kleine beetjes wilde dieren kunnen helpen die met uitsterven worden bedreigd. Daarom wijd ik veel van mijn vrije tijd aan het verzorgen van geredde dieren en werf ik fondsen voor organisaties die daar voor fantastisch werk verrichten. Wil je ook een beetje helpen? Wordt dan HIER DONATEUR voor maar € 10 per jaar. En je kunt met iDeal betalen, wel zo makkelijk.
Rechtstreeks overmaken op de rekening van Stichting Rowena Goes Ape mag natuurlijk ook op IBAN: NL16 TRIO 0390 4173 78. Dank voor je support!

Volg ons